Основні причини появи цвілі у житловому приміщенні

Дом и быт

Мікроскопічні гриби з тілом у вигляді розгалужених ниток отримали назву цвіль. Вона утворюється та розвивається в різному середовищі. В одному кубічному метрі повітря на вулиці міститься кілька тисяч спор цих грибів. Вони проникають і в приміщення, де для них створюються сприятливі умови.

Основні причини появи цвілі в житлових будинках

Пліснява дуже любить підвищену вологість у приміщенні. Сирість у кутовий частині стіни – це найпоширеніше місце для розвитку шкідливих для людини мікроорганізмів.

Найчастіше конденсат з’являється з наступних причин:

  • точкові протікання в будівельних конструкціях;
  • недостатня вентиляція, що перешкоджає своєчасному оновленню повітряних мас;
  • нерівномірне прогрівання внутрішньої частини приміщення;
  • локальне переохолодження стінової або стельової поверхні.

У приватних будинках причиною появи шкідливої цвілі зазвичай є різкі температурні перепади або використання неефективних установок при обладнанні вентиляційної системи. Грибкові плями з’являються також на стінах та стелі ванної кімнати, де спостерігається підвищена вологість.

!!! Щоб позбутися від небажаних утворень, рекомендується використовувати сучасний осушувач повітря, який просто, швидко та за доступною ціною можна придбати в спеціалізованому інтернет-магазині.


Цвіль на різних будівельних конструкціях та методи її усунення

Досить часто цвіль утворюється на заповнених герметиком стиках при установці сантехнічного обладнання, а також в міжплиткових швах. Чорні сліди від грибків можна побачити на пластикових віконних системах, де рівень конденсату перевищує критичний рівень.

У кутовій частині стіни цвіль з’являється через недостатнє утеплення. Порушення термоізоляційного шару найчастіше зустрічається у старих будинках, де в процесі тривалої експлуатації будівельних конструкцій з’являються тріщини та щілини. На підлозі або в нижній частині стін поява цвілі свідчить про наявність сирого підвалу.

Проблемні місця обробляються спеціальними протигрибковими засобами. Сильно уражені частини оздоблювального матеріалу рекомендується видалити. Позбутися від утворення цвілі в приміщенні допоможе установка осушувача повітря. Якщо грибкові плями з’являються через протікання даху або вогкості в горищному приміщенні, то обов’язково проводиться ретельна герметизація покрівельної системи.

Комментарии: