Форсунки для поливу і туману: сфери їх застосування

Сад и огород

При облаштуванні систем автоматичного зрошення важливо правильно вибрати форсунки для поливу. Ці функціональні пристрої мають різні по діаметру сопла і забезпечують розпилення води на 40-360°. Поливають ділянку в радіусі від 1,2 до 4,6 м. Можуть використовуватися з різними типами дощовиків при робочому тиску 2,1 бар.Форсунки для поливу і туманоутворення мають відповідне кольорове маркування, що істотно спрощує і прискорює їх вибір.

Форсунки для роторних і статичних дощовиків, туманоутворення

У системах поливу великих облаштованих газонів і садових ділянок використовуються роторні дощовики. Разом з ними в комплекті поставляються форсунки для поливу, здатні зрошувати територію на відстані до 15 м і більше.

  • Кріпляться пристрої гвинтовим способом, що дозволяє швидко виконувати заміну при необхідності.
  • Мінімальний сектор розпилення форсунок для поливу становить 40°.
  • Радіус можна регулювати самостійно, затягуючи гвинт викруткою (знаходиться вгорі корпусу).

Для статичних дощовиків форсунки підбираються ротаційного, вієрного типу або розраховуються на прикореневий полив. Останні відрізняються великою витратою води і малим радіусом розпилення. Забезпечують зволоження грунту безпосередньо біля кореня.

Форсунки туманоутворюючі можуть бути:

  • однофазними;
  • двофазними.

Перші відрізняються плоским конусом і здатністю працювати під високим тиском. Другі – розбивають тиск води потоком стисненого повітря. Завдяки такій системі створюють дрібнодисперсний туман, здатний пригнічувати пил і миттєво випаровуватися.

Особливості застосування

Для поливу ділянок, розміри яких не перевищують 3 соток, використовують форсунки вієрного типу. Вони відрізняються доступною вартістю і є максимально ефективними на невеликих територіях. Але, витрачають багато води, що не вигідно для великих угідь і полів.

Економічною витратою водного ресурсу відрізняються ротаційні сопла. Вони встановлюються на вертикальну вісь і обладнуються індивідуальними фільтрами. Від інших моделей відрізняються обертаючим струменем. Дозволяють об’єднати кілька зон для поливу в одну ділянку. Відповідно, заощадити на закупівлі комплектуючих.

Форсунки туманоутворюючі забезпечують розпорошення крапель розміром 1-15 мкм, що сприяє миттєвому випаровуванню вологи. Дозволяють не тільки зволожувати повітря, а й ефективно знижувати температуру в приміщенні, під навісами, на території відкритих майданчиків. Встановлюються в громадських місцях, в теплицях або парниках, в робочих цехах.

Комментарии: